Džem od aronije

500 ml aronije, 125 ml vode, 1 srednja jabuka, 1 prutić vanile, nekoliko celih kardamon semena, šećera (za količinu, pogledajte uputstva dole ) i oko 1⁄2 - 1 kašika nekog voćnog likera/rakije ili dobrog konjaka , viski , itd.

Sok od aronije je veoma snažan bojadiser te zaštitite radnu površinu sa novinama ili mušemom.

Operite bobice i stavite ih u šerpu . Oljuštite i iseckatje jabuku na četvrtine u šerpu sa začinima. Preliti preko vode. Kuvajte smesu dok ne proključa, smanjite temperaturu, pokrijte poklopcem i neka se krčka polako oko 30 minuta. Kako bobice počinju da mekšaju izgnječite ih. U međuvremenu spremite cediljku sa vlažnom gazom i ispod odgovarajuću posudu. Sipati bobice u cediljku i neka sok lagano prolazi kroz gazu, nemojte mešati ili trljati smesu pa zbog toga ceđenje može da potraje i pola sata. Izmerite sok​, a zatim spremite 80 grama šećera na svakih 100 mililitara soka (za veće količine, do 800 grama šećera na svaki 1 litar/1000 mililitara soka). Nežno podgrejati sok i pustite šećer da se polako topi u njemu. Podići temperaturu i pustite da se sok ukrčka na 15 do 20 minuta, ne pokrivati. Za to vreme skidati penu sa površine. Testirajte teksturu da vidite da li je spremno za konzerviranje: sipajte smesu u hladan, mali tanjir i ostavite ga da se ohladi na neko vreme. Zatim izvući prstom ili kašikom preko smese - ako ostavlja jasan put i ne vodi onda je spreman za konzerviranje. U slučaju da još uvek veoma curi, nastavite sa kuvanjem na nekoliko minuta duže, ali ne duže od 30 minuta. Začinite džem sa vašim izborom alkohola, ako želite . Sipajte topao džem u vrele tegle, sterilisane sa ključalom vodom. Zatvorite ih sterilisanim poklopcima i ostavite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Napomena : Ponekad, kada kuvante džem , on se ne zgusne i dalje curi, bez obzira koliko dugo ga kuvate. To se dešava zato što nekad voće ne sadrže dovoljno pektina. Ako se džem po ovom receptu ne učvrsti ni posle dodatnih za 30 minuta, dodajte neko drugo voće sa dobrim sadržajem pektina.

Torta sa sirom i aronijom

Podloga od keksa i oraha:

250 gr keksa, 100 gr oraha, 100 gr neslanog maslaca. Orahe i keks samlet u multipraktiku, potom smanjiti brzinu i dodati otopljen maslac i ostaviti dok se ne naprave mrvice. Potom smesu staviti u kalup za tortu (22 cm), malo podignuti stranice i staviti u zamrzivač na 10 minuta.

Krem/fil:

500 gr krem sira, 450 gr pavlake za kuvanje, 200 gr šećera, 4 jaja, 1 kesica vanila šećera, 1/4 čaše (od 250ml) brašna, 250 gr aronije. Dobro pomešati sir, pavlaku za kuvanje i šećer i polako dodavati jedno po jedno jaje i pola količine brašna. Potom smesu staviti u pripremljen kalup sa keksom. Ostatak brašna dodati aroniji, izmešati ih i zatim složiti po vrhu torte.

Staviti tortu u zagrijanu pećnicu na 160 ̊C oko 90 minuta (nakon jednog sata proverite, jer nisu sve rerne iste).

Torta će u sredini ostati malo mekana i baš to je znak da je gotova. Kako se bude hladila torta će se učvrstiti, ali ujedno će biti ukusna i kremasta.

Mafini sa aronijom

Sastojci: 375 gr brašna, 200 gr šećera, 1 čajna kašika praška za pecivo, 1 čajna kašika sode bikarbone, 175 gr hladnog maslaca u sitnim komadićima, 1 jaje, 1 žumance, 1 1/2 dcl mleka, kora limuna, 1 kesica vanila šećera, 100 gr aronije, 100 gr bele čokolade. 

Postupak: 
1. Uključiti rernu na 200 stepeni 
2. U brašno pomešati šećer, prašak za pecivo, sodu i vanila šećer 
3. U to dodati maslac i trljati među dlanovima dok smeša ne počne da liči na mleveni sir 
4. U drugoj posudi pomešati mleko, jaja i koru limuna i lagano umutiti 
5. U posudi sa brašnom, dodati borovnice i čokoladu 
6. Sve promešati 
7. Sipati u papirnate forme 
8. Peći 25 do 30 min

Sirup od aronije

1 kg aronije zgnječite, dodajte 200 gr šećera i ostavite na hladnom da stoji do sutra. Ocedite sok od voća, dodajte još 400 gr šećera i mešajući zagrevajte. Kuvajte ne duže od 5 minuta. Vruće sipajte u flašu i odmah zatvorite. Sirup možete koristiti za razne poslastice, palačinke, sladoled ili po kašičicu se sladiti svako jutro.

Smoothie sa aronijom

2 dcl jogurta, 1 dcl soka od narandže, 200 gr mešanog sezonskog voća i 30-ak bobica aronije umutiti u blenderu i služite odmah!

Milkshake sa aronijom

2 dcl mleka, med po potrebi, 200 gr svežih ili smrznutih bobica aronije i 200 gr malina umutiti u blenderu i odmah piti!

Jogurt sa aronijom

2 dcl jogurta i 100 gr sveže aronije umutiti u blenderu, dodati sećer po ukusu i odmah piti!

Marmelada od aronije

Potrebno: 2 kg aronije i 1,5 kg šećera

Priprema: Kuvajte zajedno pola litre vode i šećer. Kada se napravi sirup, dodajte oprane aronije i nastavite sa kuvanjem, neprestano mešajte, dok se ne stvori gusta masa. Vruću smesu prespite u sterilisane i vruće tegle, zatim ih vratite u toplu rernu da se stvori tanka korica. Kada se ohladi smestite tegle u tamno i suvo mesto.

Download Full Premium themes - Chech Here

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365.ro